donderdag 28 juli 2011

Dijon

Vandaag is de vakantie echt begonnen. Vertrokken met de eerste etappe naar Dijon. Mooie afstand van 650 km, goed te doen in een dag. Dijon is de oude hoofdstad van het hertogdom Bourgondië. Hier liggen enkele van de beroemde hertogen begraven zoals Filips de Goede en Filips de Stoute. Daar ligt meteen een link met Brabant, want Filips de Goede is ook hertog van Brabant geweest. Het moeten prachtige graftombes zijn van Vlaamse makelij van de hand van Claus Sluter. Helaas waren we te laat om ze nog in het echt te zien. Morgen hebben we geen tijd meer om ze te bekijken, want dan wacht de volgende etappe richting Toscane. Dat betekent heel eenvoudig dat we nog een keer terug moeten gaan naar Dijon. Je kunt lang niet alles zien in die paar uur. Dat is absoluut geen straf want het is een prachtige stad.
Afbeelding 028
Na 650 km kwamen we aan in ons hotel dat toepassselijk de naam draagt Hotel des Ducs.
Het weer was precies hetzelfde als toen we vertrokken: grijs en dreigend. Onderweg af en toe een buitje, het stelde niet al te veel voor. Hier in Dijon een paar druppels gevoeld maar in de loop van de vooravond trok het wat open en toen we tegen 7 uur aan het diner begonnen zaten we in een laagstaand zonnetje op de Place de la République.
Afbeelding 044
We kwamen tegen 4 uur in ons hotel aan. Daarna meteen de stad in gelopen aan de hand van de (be)trouw(bar)e gids van Capitool en een plattegrond die we van het hotel meekregen. Dijon heeft prachtige straten en straatjes, het straalt nog veel welvaart uit, maar het kan hier en daar wel een likje gebruiken. Er is en wordt wel veel gerestaureerd en met name de vakwerkhuizen doen het altijd goed. Prachtige exemplaren gezien. Een prettige wandeling door een mooie stad. De kerken zijn niet zo mooi als we elders al eens gezien hebben. Veel vernield aan beeldhouwwerken.
Afbeelding 032
Wat opvalt: veel prachtige ornamenten op huizen. Ik heb er een aantal op de foto gezet, juweeltjes van houtsnijkunst en beeldhouwkunst. Daaraan kun je nog aflezen dat het hier welvarend is geweest. Dijon huisvestte ooit het parlement van Bourgondië en dat heeft er met name voor gezorgd dat veel parlementariërs zich hier vestigden in heel mooie panden. Dat gaf weer een boost aan de plaatselijke economie en dat zie je nog steeds terug, hoewel soms wat onderkomen. Maar het totaalbeeld is dat van een stad die nog steeds dat rijke verleden uitstraalt.
Vanzelfsprekend hebben we mosterd gekocht, dat kun je hier niet laten liggen. Als tweede specialiteit hebben ze hier peperkoek. Nou, dat hebben we dan ook maar wat gekocht, Dat is ook lekker voor onderweg namelijk.

Hotel des Ducs is modern en eenvoudig, ligt midden in het oude centrum en buitengewoon betaalbaar. Natuurlijk is er wifi, anders zou ik dit niet kunnen posten. Bovendien konden we zo even contact leggen met het thuisfront via Facebook en Whatsapp. Daar was alles ook goed. Mooi zo!

Nu rest nog de nacht en morgen weer en route naar Italië. De halte is dan eerst Parma.

Foto's van Dijon op mijn Flickr-account:

Created with flickr slideshow.

Geen opmerkingen: