maandag 1 maart 2010

Vreemde lijnen op de zeebodem

Google Earth. Wat een fantastische applicatie. Ik kijk er zeer regelmatig op, gewoon dwalend over het aardoppervlak, kijken of er ergens weer nieuwe delen beter zichtbaar zijn geworden, de 3D gebieden weer eens onder de loupe nemen. Genieten van al dat moois dat mijn aardrijkskundehart een stuk sneller doet kloppen.

Enkele weken geleden dreef ik boven de Atlantische oceaan van de Caraïbische eilanden naar de westkust van Afrika toen mijn oog iets zag wat me nog niet eerder was opgevallen. Merkwaardige patronen op de oceaanbodem. De oceaanbodem? Ja de oceaanbodem. Het patroon lijkt op een plattegrond van een stad. Gezien de omvang van de nabij gelegen Canarische eilanden een behoorlijk grote stad.
Ik las vroeger graag de boeken van Von Däniken over de buitenaardse wezens die in vroeger eeuwen deze aarde bezochten, de verhalen over het verdwenen Atlantis wat hier ergens zou moet liggen, buiten de "zuilen van Hercules". Zou ik dat hier zo maar op Google Earth ontdekt hebben??? En de rest van de wereld zou dat gemist hebben...

Dat leek me nogal onwaarschijnlijk. Desondanks blijft het een mysterie. Wie kan me aan de juiste verklaring helpen?

En nee, er is geen photoshop aan te pas gekomen, tenzij Google dat gedaan heeft.
kijk op coördinaten: 31.23.25 N en 24.17.54 W

6 opmerkingen:

TomC zei

Uitgebreide literatuur via:
- De Morgen:

http://www.demorgen.be/dm/nl/992/Wetenschap/article/detail/710369/2009/02/20/Verloren-stad-Atlantis-terecht-.dhtml

http://www.demorgen.be/dm/nl/992/Wetenschap/article/detail/711881/2009/02/20/Experts-kelderen-vondst-Atlantis-via-Google-Ocean.dhtml

- The Daily Telegraph:

http://www.telegraph.co.uk/technology/google/4731313/Google-Ocean-Has-Atlantis-been-found-off-Africa.html

http://www.telegraph.co.uk/news/newstopics/howaboutthat/4735793/Atlantis-was-blip-on-Google-Earth.html

http://www.telegraph.co.uk/technology/google/4735057/Google-Ocean-Atlantis-found-off-Africa-turns-out-to-be-boat-mapping-lines.html

Luud de Brouwer zei

Dank je Tom! Mooie verklaringen, maar je vraagt je af waarom het nou net op de plek is waar Atlantis voor sommigen gelegen heeft. En als je in de omgeving van die eilanden kijkt, zie je meer van dat soort sporen liggen op de zeebodem, verbindingslijnen tussen de eilanden en de kust... Genoeg om vrolijk verder te fantaseren!

Ik loop gelukkig maar een jaar achter gezien de data bij die berichten. :)

TomC zei

Ik was trouwens vroeger ook fan van Graham Hancock, Robert Bauval en andere Von Dänikens in deze wereld. Niet zo verwonderlijk, aangezien ik altijd al verlekkerd was op de creatie van hele nieuwe werelden of alternatieve geschiedenissen in scifi en fantasy (in steampunk vonden we elkaar al eens eerder ;-)). Als vroege tiener hield ik die theorietjes graag voor waar, maar later kwam iets meer realisme. Ik ging zelfs geschiedenis studeren om te begrijpen hoe Von Däniken & co hun versie van de oude geschiedenis zo aannemelijke (toch voor het brede publiek) konden stofferen met historisch bewijsmateriaal (gelijkaardig aan wat politieke extremisten en creationisten wel eens durven te plegen). Nu blijf ik het nog altijd leuke literatuur vinden. Onlangs nog net kunnen weerstaan aan een (veel te dure) atlas over alle locaties waar Atlantis ooit zou gelegen hebben.
In die zin is je ontdekking (wees gerust, je was niet alleen ;-)) natuurlijk wel leuk. En die lijnen ga ik eens nakijken, al is een mogelijkheid dat het hier gewoon om weinig verbazende verbindingen gaat (gas, olie, communicatie, ...). Wie weet ;-)

Luud de Brouwer zei

@Tom
Grappig hoe wij op sommige punten gedeelde interesses hebben die raakpunten hebben zoals in Steampunk. Zou dat met elkaar te maken hebben, de Von Däniken fever en steampunk? Ik ben weer niet zo van de scifi en fantasy maar werelden scheppen... dat dan weer wel!

Mij fascineert nog steeds hoe sommige kennis tot ons is gekomen. Resten van een oudere samenleving? Invloeden van buiten de aarde?

Pijpleidingen zijn wel hele aardse oplossingen... :)

TomC zei

@Luud En dat met een, weliswaar verwaarloosbaar, leeftijdsverschil ;-). Al zijn er natuurlijk toch ook (mss zelfs meer) verschillen... ik herinner me nog de ordeningsdrang waar we het onlangs met Ingmar en Chido over hadden.
Oude kennis is en zal waarschijnlijk altijd iets heel mysterieus zijn. De realisaties van oudere culturen zijn dan ook vaak bovenmenselijk te noemen. De mens kan dan ook heel veel en hopen kennis is doorheen de eeuwen vervaagd en vervangen door nieuwe kennis. Daarnaast hebben tal van oude verhalen een gemeenschappelijk kern van waarheid. Deels psychologisch te verklaren, deels met een historisch feit waar heel veel mythos werd rond geweven.
Maar ik ben dus niet meteen van het standpunt om daarvan te denken aan een Atlantis-theorie zoals Von Däniken & co ze verkondigen. In die fase ben ik (nog) niet (meer).

Luud de Brouwer zei

@Tom
Er zijn zeker meer verschillen, maar we moeten op zoek naar de overeenkomsten toch? :)
Bovendien kunnen verschillen de meningen aanscherpen en dat is alleen maar goed.

Het blijft fascinerend hoe kennis soms verdwijnt en in andere gevallen vele vele eeuwen overleefd.

En ons vak heeft daar in zeker zin mee te maken. Mooi vak!