donderdag 19 juni 2008

Over de Vecht - Herman H. van Doorn

Een paar weken geleden streken we neer in hotel-restaurant De Nederlanden in Vreeland aan de Vecht. Onderdeel van een traditie die pas voor de tweede keer gestalte kreeg. Heel lekker eten in een restaurant waar we gewoonlijk niet komen in gezelschap van mijn beste vrienden en hun partners. Op initiatief van één van ons die in kringen verkeerd waar dit soort uitspattingen tot een wekelijks ritueel behoren.

Aangezien mijn vriend weet hoe het hoort is een dergelijke dag een bijzondere ervaring. We stappen uit ons dagelijkse kloffie en treden binnen in een wereld die decadenter is dan wenselijk is. Maar ook leuk!

Deze keer was er een overnachting aan gekoppeld met een ontbijt en aansluitende rondvaart op de Vecht. Het weer was prima, niet warm, maar goed om op het water te vertoeven met een goede jas en bijpassende sjaal. (of moet ik schrijven: shawl?)

Van de Vecht is het onduidelijk of het een rivier is geweest, of uitsluitend door mensenhanden aangelegd is. Mogelijk hebben de Romeinen hier nog de hand in gehad toen ze de Friezen en de rest van Germanië aan zich wilden onderwerpen.
Hoe dan ook: de Vecht is een "rivier" die al eeuwenlang een onweerstaanbare aantrekkingskracht heeft op de welgestelden. De huizen die langs dit prachtige water liggen zijn dan ook overeenkomstig welgesteld en de moeite van het bekijken meer dan waard. Op de zaterdag zijn we met de auto in de omgeving gaan rijden en ontdekten daarbij de schoonheid van Loenen. De rondvaart van zondag bracht ons tot in Nieuwersluis.


Na de gezellige en copieuze maaltijd met aansluitende friandises gingen we onze hotelkamers opzoeken. Op het bed lag het fotoboek Over de Vecht. Als gastheer moet je weten hoe je je gasten verwend. Prachtig boek over de roemrijke Vecht, niet teveel woorden aan vuil maken, laat zien die pracht!

Al bladerend bleek dat wij al een keer eerder de Vecht hadden gezien: tijdens een bezoek aan Muiden en het Muiderslot. Ook zeker de moeite waard!

Geen opmerkingen: