zondag 27 januari 2008

Tilburgse kermis - een halve eeuw vermaak in beeld 1950-2000

Voor mijn verjaardag had ik een leuk bedrag aan boeken- en cadobonnen gekregen. Op naar de boekwinkel dus! Daar heb ik wat achterstallig onderhoud gepleegd op de boeken over Tilburg die ik nog niet had aangeschaft. Als geboren en getogen Tilburger was ik het aan mijn stand verplicht om het boek over 50 jaar Tilburgse kermis te kopen. Zelf ben ik een trouwe bezoeker van het evenement, hoewel ik me uit mijn jonge jaren de bezoeken niet meer kan herinneren. Ik ga niet vaak, maar tenminste één avond per aflevering. Bij het opbouwen ben ik al een paar jaar niet meer geweest.

Dit boek geeft in beeld en weinig woord een mooi overzicht van 50 jaar kermis. De ontwikkeling van het evenement van groot, naar groter naar grootst en langst. De voortschrijdende techniek, gevoed door een toenemende welvaart, staat pagina na pagina verbeeldt. De veranderende stad, het veranderende modebeeld, het is allemaal gevangen in een paar honderd foto's.

Een element wat mij altijd mateloos boeit en ik niet terugvind in dit boek is het typische, tilburgse kermisvolk. Geen beter vermaak dan een strategische plaats op een terras (lastig te vinden, maar je moet er wat voor over hebben) en dan een paar uur lang de kermiswereld aan je voorbij zien trekken. Alle leeftijden, alle rassen, alle soorten en maten mensen loopt over de kermis en geniet domweg van het vermaak. Dat alleen al maakt een bezoek de moeite waard!

Als Tilburger ben ik eigenlijk gewoon trots op dit boek maar vooral op dit jaarlijks terugkerend spektakel. Houd je van kermis en ben je er nog nooit geweest?? Geloof ik niet!

Prachtig kijkboek.

Geen opmerkingen: