De vroege burchten - neerslag van een symposium

maandag 15 maart 2010

Dit boek bevat de uitwerking van vier lezingen die gehouden werden tijdens het symposium "De vroege burchten" dat op 26 maart 2006 plaatsvond in Boxmeer. Het is een uitgave van Het Brabants Kasteel en geeft een behoorlijk overzicht van de stand van het onderzoek op dat moment.

In het boekje komen voor wat betreft Brabant de burcht en opgravingen in Sint Oedenrode aan bod. Voor het overige zijn de walburgen, ringwallen, motteversterkingen en hoe al die varianten heten in Gelderland in het grensgebied met Brabant ook behandeld.

Het bracht mij op het idee om de wallen zoals ik die tegenkom als grensbepalingen in de transportakten van Udenhoutse percelen apart te gaan vermelden. Je weet maar nooit wat voor inzicht dat nog kan brengen. Ik verwacht geen ringwalburg in Udenhout, maar de oude landgoederen zijn mogelijk wel door dat soort van afscheidingen begrensd geweest. Alle beetjes helpen tenslotte!

Het is een informatief boek, dat ik niet helemaal gelezen heb omdat het een erg specialistisch onderwerp is en het niet helemaal relevant is voor mijn eigen onderzoek. Maar kastelen hebben mijn interesse en met de oude burcht van Oisterwijk in het achterhoofd, ook een voorbeeld van een hele vroege burcht, komt de motte erg dichtbij.

Sinds jaren ben ik een fervent fan van de burcht van Leiden, prachtig gelegen in het hart van de oude stad en een bezienswaardigheid die een bezoek altijd weer rechtvaardigt. Fantastisch voorbeeld van de manier waarop veel kastelen en versterkingen ooit zijn begonnen.

5 reacties:

m@rlies zei

interesting stuff (mijn belangstelling gaat momenteel uit naar de donjon;-)

Luud zei

@Marlies
Goh? Echt? :)
Dat wist ik me nog wel te herinneren uit ons laatste gesprek. En het is zeker interesting stuff.
Vordert je verhaal? Of zorgt de donjon nog voor problemen?

m@rlies zei

niet voor problemen, wel voor een nadere studie: De donjon in Vlaanderen: architectuur en wooncultuur.
Tja, en tijd he? Blijft 'n 'lastige', maar dat zal wel herkenbaar zijn.

Christian zei

Ik ben door die Leidse burcht al verschillende keren gelopen, al is het alleen maar om jezelf weer een kleine jongen te voelen! :-)

Luud zei

@Christian
Die burcht geeft mij juist het gevoel dat de mensen toen kleiner waren en vooral de omvang die blijkbaar een grote bevolkingsgroep kon bevatten...
Daar kan ik me geen voorstelling van maken eerlijk gezegd.
Het is in ieder geval een juweeltje :)

 
links, tags en widgets - Templates para novo blogger