donderdag 26 mei 2016

Opgespeld protest - buttons tegen kernwapens

Nederland kernwapen vrij! Ook hier zijn het de atoombommen op Hiroshima en Nagasaki geweest die de verschrikkingen van atoombommen liet zien. Tijdens de Koude Oorlog produceerden beide kampen vele atoomwapens die gezamenlijk de mensheid meerdere keren konden uitroeien. Toen het besef kwam dat zoveel vernietigingskracht niet alleen een enorm gevaar opleverde maar ook nog eens onwenselijk was, keerden steeds meer mensen zich tegen deze wapens.


Het grote verzet in Nederland begon in 1977 toen het IKV (InterKerkelijk Vredesberaad) tijdens de jaarlijkse Vredesweek opriep tot een protest tegen kernwapens onder het motto: Help de kernwapens de wereld uit, om te beginnen in Nederland.


De dreigende komst van de kruisraketten en de ontwikkeling van de neutronenbom lieten het protest na 1980 enorm groeien. Beide wapens zouden o.a. een plaats krijgen op Nederlands grondgebied en daar was een heel groot deel van de bevolking pertinent tegen. Twee enorme demonstraties, eentje in 1981 in Amsterdam en een in 1983 in Den Haag brachten honderdduizenden demonstranten op de been. Het waren de grootste vredesdemonstraties die Nederland ooit gezien had.
We hadden ook onze eigen Brabantse uitingen tegen kernwapens!


Het verzet tegen de kernwapens kreeg zelf een eigen naam, die een ziekte bleek te zijn. Een ziekte waar geen medicijn voor nodig is.


Eerdere blogposts in deze serie "Opgespeld protest":
1 - (Aktie)buttons tegen/voor van alles
2 - buttons tegen apartheid
3 - buttons voor dierenwelzijn en gezond voedsel
4 - buttons voor de vrede
5 - buttons voor fietsen
6 - buttons voor verzetsbewegingen
7 - buttons tegen atoomenergie

Geen opmerkingen: