dinsdag 25 juni 2013

Er zijn charters en er zijn CHARTERS

Het Charterbankproject bij Regionaal Archief Tilburg is goed. De collectie is niet wereldschokkend, maar het gaat uiteindelijk om de informatie in de tekst van het document. Dat er mooie zegels aanhangen is een plus en verhoogt met name de museale waarde: zo'n charter is altijd interessant om naar te kijken.

Vandaag kwam ik via Pinterest het charter tegen dat hierboven in deze blogpost staat. Tja. Dat is wel even andere koek. Wat een pracht en praal aan zegels van allerlei hoogwaardigheidsbekleders hangen aan dit charter. De oppervlakte van de 81 (!) lakzegels is groter dan het daadwerkelijk perkamenten document.

Het behelst het verzoekschrift van de Engelse edellieden en kerkelijk leiders aan paus Clemens VII om in te stemmen met de scheiding van koning Hendrik VIII van zijn eerste vrouw Catharina van Aragon. De paus was niet onder de indruk van dit sensationele document en negeerde het verzoek.

Maar het is en blijft een juweeltje.

Foto afkomstig van: http://www.dailymail.co.uk/news/article-2108400/Vatican-exhibition-The-threatening-letter-sent-Pope-asking-annul-Henry-VIIIs-marriage.html