vrijdag 18 mei 2012

Tom Lanoye - Heldere hemel

Het boekenweekgeschenk van 2012 is geschreven door Tom Lanoye. Van hem las ik eerder het fenomenale boek Sprakeloos. Mijn verwachtingen waren dan ook hoog gespannen. Maar dit boek, natuurlijk niet te vergelijken met een volwaardige roman, viel me tegen in vergelijking met dat andere werk.
De gebeurtenis, die op mij indertijd blijkbaar weinig indruk maakte want ik kan het me nauwelijks herinneren, blijft wel bijzonder. Het verhaal dat er bij verzonnen is, dat is weinig origineel en ook niet sterk uitgewerkt.

Mijn mening wijkt nogal af van de kenners die allerlei lijnen en parallelen zien lopen en ontstaan die de verschillende gebeurtenissen, los van de inpact van de crash, met elkaar verbindt. Als dat allemaal zo bedoeld is, dan vind ik dat vergeacoht en kon ik dat bij het lezen van het boekje allemaal niet herkennen.

Weer een boekenweekgeschenk ik de kast. De rij groeit, de kwaliteit wisselt.

Zie ook de blogpost van Ingmar over dit boek.

5 opmerkingen:

Ingmario zei

Boekenweekgeschenken blijven problematisch en 't is mooi dat mensen het er niet eens over zijn. Zoals ik in mijn "recensie" (die meer over het incident dan over het boek gaat) ook schreef, vind ik vooral de dialogen heel sterk.

Luud de Brouwer zei

@Ingmar
Kunst staat altijd ter discussie en zo hoort het toch ook?
De dialogen vond ik niet zo spannend en het was allemaal nogal een obligaat gegeven. Maar zoals ik ook schrijf, misschien kwam dat ook omdat ik zijn roman Sprakeloos zo verschrikkelijk mooi, indrukwekkend en ontroerend vond. In de vergelijking gaat veel ten onder dat op zich goed is.

Ingmario zei

Tja, Sprakeloos heb ik niet gelezen. Wel Ten Oorlog, zijn bewerking van een stuk of acht Shakespeare-stukken en de Goddelijk Monster-trilogie.
Ik zal Sprakeloos eens lezen...

Luud de Brouwer zei

@Ingmar
Is dat een aanrader, Ten Oorlog?

Ingmario zei

Ik vond Ten Oorlog wel de moeite waard, maar je moet wel een beetje geoefend zijn in het lezen van toneelstukken.