donderdag 12 mei 2016

Opgespeld protest - buttons voor verzetsbewegingen

In de jaren 70 kwam het socialisme/communisme sterk in opkomst in de derde wereld. Het waren met name de Amerikanen die daar met grote angst naar keken. De Cubacrisis had hen behoorlijk getraumatiseerd. Not in my backyard. De achtertuin naar Amerikaanse begrippen besloeg zo'n beetje de hele wereld. Overal waar communisme en socialisme dreigden de boventoon te voeren in landen die zij tot hun invloedssfeer rekenden, deden de Verenigde Staten er alles aan om de zittende, bevriende regimes aan de macht te houden. Mislukte dat, dan probeerden ze de nieuwe machthebbers te verjagen door het verzet daar te steunen.

Het waren niet alleen politieke motieven die daarbij een rol speelden maar zeker ook de invloed van grote multinationals die belangen hadden in die landen. Misschien het allerduidelijkste voorbeeld uit die tijd was de Vietnamoorlog. Die had een enorme impact door de vele schokkende televisiebeelden en reportages.


In Midden- en Zuid-Amerika rommelde het ook en daar was de Amerikaanse invloed groot. Een grote oorlog zoals in Vietnam hebben de Amerikanen daar niet gevoerd, maar de rechtse regimes die het meestal niet zo nauw namen met de mensenrechten, de democratie en rechtspraak konden steevast rekenen op hun steun. De grote economische belangen van de multinationals speelden daar op de achtergrond een belangrijke rol. Het gevolg van dit alles was de opkomst van vele organisaties die zich inzetten om de onderdrukte bevolking en verzetsbewegingen te steunen.

Ook in Afrika waren er enkele van die bewegingen zoals het al eerder genoemde ANC in Zuid-Afrika, maar ook de Namibische vrijheidsbeweging Swapo.
Voor Tilburg was Nicaragua met de Sandinisten een belangrijk land. Er bestaat nog steeds een stedenband met Matagalpa. Een groep Tilburgse vrijwilligers hebben daar o.a. een school gebouwd in de jaren 80.

Eerdere blogposts in deze serie "Opgespeld protest":
1 - (Aktie)buttons tegen/voor van alles
2 - buttons tegen apartheid
3 - buttons voor dierenwelzijn en gezond voedsel
4 - buttons voor de vrede
5 - buttons voor fietsen

Geen opmerkingen: