donderdag 19 mei 2016

Opgespeld protest - buttons tegen atoomenergie

Nederland kernergie vrij! Jarenlang hebben grote groepen in onze samenleving zich daarvoor ingezet. De atoombommen op Hiroshima en Nagasaki lieten de wereld kennismaken met de vernietigende kracht van splijtende atomen. Die ervaring en de beelden van de vernietiging hebben een imprint gemaakt in het collectief geheugen van de mensheid. Die kracht is zo groot, daar moet je heel voorzichtig mee omgaan.


Kernenergie is verkocht als schone energie. De hoeveelheid afval is beperkt als je het vergelijkt met andere energieopwekkers als steenkool, bruinkool en gas. De belasting voor het milieu is echter van een andere schaal. Het duurt eeuwen voordat kernafval geen gevaar meer vormt voor de natuur. Daarmee heeft kernafval een hoog risico en moet het beveiligd worden. In verkeerde handen kan het enorme schade toebrengen.


Rampen met kerncentrales vormden eveneens een argument om extreem voorzichtig te zijn met de inzet van deze energiebron. Er waren de incidenten in Sellafield in Engeland en de centrale van Harrisburg (Pennsylvania) in de VS. Dat was nog voor de enorme ramp van Tsjenobyl en de recente ramp in Japan bij de centrale van Fukushima.

Nederland had twee kerncentrales in gebruik in die tijd, namelijk een in Dodewaard (Gelderland) en eentje in Borssele (Zeeland).


Vele landen hebben sinds de Tweede Wereldoorlog een groot deel van hun energiebehoefte laten leveren door kerncentrales, Engeland, Frankrijk, Duitsland maar ook Belgiƫ hebben vele centrales gebouwd. Van de Belgische centrales staan er twee direct aan de grens met Noord-Brabant, namelijk in Doel en Moll. Alleen kernenergie bannen uit Nederland zou daarom niet genoeg zijn. Er was veel internationaal verzet tegen kernenergie, ook in bv. Japan.De zoektocht naar schone energie werd toen al sterk aanbevolen. Wat dat betreft is er inmiddels niet veel veranderd, behalve dan dat wind- en zonne-energie wel een steeds groter deel van de energieproductie voor hun rekening nemen. Maar de milieukwestie, nu gekoppeld aan de opwarming van de aarde en de daarmee samenhangende stijging van de zeespiegel en andere milieuveranderingen, is nog steeds een kwestie die veel mensen in beweging brengt.
Eerdere blogposts in deze serie "Opgespeld protest":
1 - (Aktie)buttons tegen/voor van alles
2 - buttons tegen apartheid
3 - buttons voor dierenwelzijn en gezond voedsel
4 - buttons voor de vrede
5 - buttons voor fietsen
6 - buttons voor verzetsbewegingen

Geen opmerkingen: