donderdag 26 mei 2016

Opgespeld protest - buttons tegen kernwapens

Nederland kernwapen vrij! Ook hier zijn het de atoombommen op Hiroshima en Nagasaki geweest die de verschrikkingen van atoombommen liet zien. Tijdens de Koude Oorlog produceerden beide kampen vele atoomwapens die gezamenlijk de mensheid meerdere keren konden uitroeien. Toen het besef kwam dat zoveel vernietigingskracht niet alleen een enorm gevaar opleverde maar ook nog eens onwenselijk was, keerden steeds meer mensen zich tegen deze wapens.


Het grote verzet in Nederland begon in 1977 toen het IKV (InterKerkelijk Vredesberaad) tijdens de jaarlijkse Vredesweek opriep tot een protest tegen kernwapens onder het motto: Help de kernwapens de wereld uit, om te beginnen in Nederland.


De dreigende komst van de kruisraketten en de ontwikkeling van de neutronenbom lieten het protest na 1980 enorm groeien. Beide wapens zouden o.a. een plaats krijgen op Nederlands grondgebied en daar was een heel groot deel van de bevolking pertinent tegen. Twee enorme demonstraties, eentje in 1981 in Amsterdam en een in 1983 in Den Haag brachten honderdduizenden demonstranten op de been. Het waren de grootste vredesdemonstraties die Nederland ooit gezien had.




We hadden ook onze eigen Brabantse uitingen tegen kernwapens!


Het verzet tegen de kernwapens kreeg zelf een eigen naam, die een ziekte bleek te zijn. Een ziekte waar geen medicijn voor nodig is.


Eerdere blogposts in deze serie "Opgespeld protest":
1 - (Aktie)buttons tegen/voor van alles
2 - buttons tegen apartheid
3 - buttons voor dierenwelzijn en gezond voedsel
4 - buttons voor de vrede
5 - buttons voor fietsen
6 - buttons voor verzetsbewegingen
7 - buttons tegen atoomenergie

donderdag 19 mei 2016

Opgespeld protest - buttons tegen atoomenergie

Nederland kernergie vrij! Jarenlang hebben grote groepen in onze samenleving zich daarvoor ingezet. De atoombommen op Hiroshima en Nagasaki lieten de wereld kennismaken met de vernietigende kracht van splijtende atomen. Die ervaring en de beelden van de vernietiging hebben een imprint gemaakt in het collectief geheugen van de mensheid. Die kracht is zo groot, daar moet je heel voorzichtig mee omgaan.


Kernenergie is verkocht als schone energie. De hoeveelheid afval is beperkt als je het vergelijkt met andere energieopwekkers als steenkool, bruinkool en gas. De belasting voor het milieu is echter van een andere schaal. Het duurt eeuwen voordat kernafval geen gevaar meer vormt voor de natuur. Daarmee heeft kernafval een hoog risico en moet het beveiligd worden. In verkeerde handen kan het enorme schade toebrengen.


Rampen met kerncentrales vormden eveneens een argument om extreem voorzichtig te zijn met de inzet van deze energiebron. Er waren de incidenten in Sellafield in Engeland en de centrale van Harrisburg (Pennsylvania) in de VS. Dat was nog voor de enorme ramp van Tsjenobyl en de recente ramp in Japan bij de centrale van Fukushima.

Nederland had twee kerncentrales in gebruik in die tijd, namelijk een in Dodewaard (Gelderland) en eentje in Borssele (Zeeland).


Vele landen hebben sinds de Tweede Wereldoorlog een groot deel van hun energiebehoefte laten leveren door kerncentrales, Engeland, Frankrijk, Duitsland maar ook Belgiƫ hebben vele centrales gebouwd. Van de Belgische centrales staan er twee direct aan de grens met Noord-Brabant, namelijk in Doel en Moll. Alleen kernenergie bannen uit Nederland zou daarom niet genoeg zijn. Er was veel internationaal verzet tegen kernenergie, ook in bv. Japan.



De zoektocht naar schone energie werd toen al sterk aanbevolen. Wat dat betreft is er inmiddels niet veel veranderd, behalve dan dat wind- en zonne-energie wel een steeds groter deel van de energieproductie voor hun rekening nemen. Maar de milieukwestie, nu gekoppeld aan de opwarming van de aarde en de daarmee samenhangende stijging van de zeespiegel en andere milieuveranderingen, is nog steeds een kwestie die veel mensen in beweging brengt.




Eerdere blogposts in deze serie "Opgespeld protest":
1 - (Aktie)buttons tegen/voor van alles
2 - buttons tegen apartheid
3 - buttons voor dierenwelzijn en gezond voedsel
4 - buttons voor de vrede
5 - buttons voor fietsen
6 - buttons voor verzetsbewegingen

donderdag 12 mei 2016

Opgespeld protest - buttons voor verzetsbewegingen

In de jaren 70 kwam het socialisme/communisme sterk in opkomst in de derde wereld. Het waren met name de Amerikanen die daar met grote angst naar keken. De Cubacrisis had hen behoorlijk getraumatiseerd. Not in my backyard. De achtertuin naar Amerikaanse begrippen besloeg zo'n beetje de hele wereld. Overal waar communisme en socialisme dreigden de boventoon te voeren in landen die zij tot hun invloedssfeer rekenden, deden de Verenigde Staten er alles aan om de zittende, bevriende regimes aan de macht te houden. Mislukte dat, dan probeerden ze de nieuwe machthebbers te verjagen door het verzet daar te steunen.

Het waren niet alleen politieke motieven die daarbij een rol speelden maar zeker ook de invloed van grote multinationals die belangen hadden in die landen. Misschien het allerduidelijkste voorbeeld uit die tijd was de Vietnamoorlog. Die had een enorme impact door de vele schokkende televisiebeelden en reportages.


In Midden- en Zuid-Amerika rommelde het ook en daar was de Amerikaanse invloed groot. Een grote oorlog zoals in Vietnam hebben de Amerikanen daar niet gevoerd, maar de rechtse regimes die het meestal niet zo nauw namen met de mensenrechten, de democratie en rechtspraak konden steevast rekenen op hun steun. De grote economische belangen van de multinationals speelden daar op de achtergrond een belangrijke rol. Het gevolg van dit alles was de opkomst van vele organisaties die zich inzetten om de onderdrukte bevolking en verzetsbewegingen te steunen.

Ook in Afrika waren er enkele van die bewegingen zoals het al eerder genoemde ANC in Zuid-Afrika, maar ook de Namibische vrijheidsbeweging Swapo.
Voor Tilburg was Nicaragua met de Sandinisten een belangrijk land. Er bestaat nog steeds een stedenband met Matagalpa. Een groep Tilburgse vrijwilligers hebben daar o.a. een school gebouwd in de jaren 80.

Eerdere blogposts in deze serie "Opgespeld protest":
1 - (Aktie)buttons tegen/voor van alles
2 - buttons tegen apartheid
3 - buttons voor dierenwelzijn en gezond voedsel
4 - buttons voor de vrede
5 - buttons voor fietsen

donderdag 5 mei 2016

Opgespeld protest - buttons voor fietsen

Ik heb lange tijd zonder rijbewijs een goed leven gehad. Als het nodig was waren er mensen in de omgeving die mij gemotoriseerd naar andere plaatsen konden brengen en voor het overige deed ik alles op de fiets. Echt anti-auto ben ik nooit geweest. Het was me heel lang het geld niet waard om een rijbewijs te halen en een auto aan te schaffen. Dat leidde wel tot steun van de fiets. Tilburg was vroeg met het fietspadenplan waardoor je als fietser iets makkelijk de stad kon doorkruisen. Volg het rode lint!


Nadat de Algemene Nederlandsche Wielrijders Bond een organisatie werd die zich vooral op auto's richtte was de komst van de Echte Nederlandse Fietsers Bond een goede zet die steun verdiende.


Nog steeds geldt dat binnen de stad de fiets een veel geschikter vervoermiddel is dan auto, brommer/scooter of zelfs een bus. Vooral voor het milieu. Minder auto's kan het fietsen in de stad een stukje gezonder maken. Uitlaatgassen in je gezicht blijft altijd en eeuwig bijzonder onaangenaam.

Eerdere blogposts in deze serie "Opgespeld protest":
1 - (Aktie)buttons tegen/voor van alles
2 - buttons tegen apartheid
3 - buttons voor dierenwelzijn en gezond voedsel
4 - buttons voor de vrede