zondag 30 december 2012

Relikwie (13): St. Jozef

Jozef is altijd een beetje de kluns in het verhaal rond de geboorte van Jezus. Hij is niet de vader van het kind van zijn vrouw, maar kan zijn vrouw er ook niet op aan kijken. In het geloof kreeg hij de status van Voedstervader van Jezus. Voedstervader betekent niet meer dan pleegvader. In de tijd dat ik nog de missen frequenteerde is mij niets ter ore gekomen waaruit zijn bijzondere status kon blijken. Maar misschien heb ik niet goed opgelet. Zou zomaar kunnen.

Over Sint Jozef is een website in het leven geroepen waar je veel meer informatie over deze heilige tot je kunt nemen. Hij is o.a. de patroonheilige van snoepfabrikanten... Bizar. Hij is ook patroonheilige van vaders, kijk dat klinkt een stuk logischer!

In de nalatenschap van mijn tantes zitten twee beeldjes van St Jozef die je mee kunt nemen in je portemonnaie of jaszak. Ik dacht eerst dat het Christoffels waren, maar het zijn echt beeldjes van St. Jozef. Staat er ook op.
Daarnaast enkele prentjes met gebeden die je kunt opzeggen om zijn hulp in te roepen. Er zit een oude uitgave bij uit de serie (neem ik aan) Goudkorrels van de Bredase uitgever Eduard van Wees uit 1879. Het prentje met de afbeelding is van 1935.

zondag 23 december 2012

Relikwie (12): Mgr. Aloysius Versiglia en Pater Callistus Caravario

Deze beide heren, Mgr. Aloysius Versiglia en Pater Callistus Caravario, waren lid van de orde van Salesianen van Don Bosco. Zij richtten zich met name op de opvoeding van de verwaarloosde jeugd. Paus Pius IX erkende de orde in 1874.

Louis Versiglia werd aangesteld als bisschop in China en medebroeder Callistus voegde zich later bij hem om missionariswerk te verrichten. Beiden begonnen aan een rondreis maar werden al op de tweede dag vermoord door communistische bende. Het was 1930.

Het prentje wat ik van deze twee martelaren bezit bevat daarom ook tekst in het Chinees. Onder portretten op het prentje zijn kleine relikwieƫn bevestigd.

Grappig is dat op de achterzijde, waar Nederlandse tekst staat, de lezer wordt gevraagd wanneer ze op voorspraak van Mgr. Versiglia en Pater Caravario gunsten van God verkregen hebben, dat door te geven.

Dat heeft gewerkt want beide Salesianen werden in 2000 heilig verklaard.

zondag 16 december 2012

Relikwie (11): Agnus Dei

In mijn bezit zijn een aantal objecten waarop staat dat het om het Agnus Dei (Lam Gods) gaat. Ik had werkelijk geen idee wat ik me daarbij voor moest stellen. Natuurlijk, ik ken het lied uit de missen, maar als relikwie was het nieuw voor mij.

Gelukkig heb ik ook een prentje waarop staat uitgelegd waaruit het Agnus Dei voor staat. Het is een met Chrisma en Balsem vermengd helder stukje wit bijenwas in de vorm van een rond of ovaal plaatje, dat aan de voorzijde Jezus Christus in de gestalte van een Lam Gods voorstelt. Nou zijn de voorwerpen die ik bezit zo klein dat ik er niet in alle gevallen een Lam Gods in kan terugzien. Misschien omdat ook een klein deel van zo'n Agnus Dei dezelfde kracht heeft. Dit relikwie wordt in stof ingenaaid gedragen of om de hals of op een andere wijze.

Op het prentje staat ook genoemd wat dit relikwie voor kracht heeft. Ik haal er twee uit. Dat vrouwen, in gezegende toestand verkerende, voor ieder ongeval bewaard blijven en een gelukkige verlossing mogen tegemoet zien, en Dat pest, vallende ziekte, water en vuur den vromen Christenen geen schade veroorzake. Het helpt tegen de pest. Dat is opmerkelijk aangezien die ziekte in Europa sinds de 17de eeeuw niet meer is voorgekomen.

zondag 9 december 2012

Relikwie (10): Petrus Julianus Eymard

Daar is weer een grote onbekende. De 19de eeuw is vruchtbaar geweest voor de katholieke kerk. Het lijkt wel of de congregaties als paddenstoelen uit de grond schieten. Het houdt maar niet op!

De Fransman Petrus Julianus Eymard zag het levenslicht in 1811 en overleed in 1868. Hij trad in bij de Paters Maristen die Maria vereerden. Hij stichtte in 1856 de Congregatie van het Allerheiligst Sacrament. Deze orde staat ook bekend als de Sacramentijnen. Zijn heiligverklaring vond plaats in 1962, dit jaar 60 jaar geleden.

Het prentje dat ik bezit bevat een stukje stof, waarschijnlijk van zijn kleding. Het is gedrukt in 1909.

zondag 2 december 2012

Relikwie (9): de Maria Congregatie

De Mariacongregatie was een kerkelijk goedgekeurde vereniging van leken met als doel de speciale verering van Maria

Ik heb drie draaginsignes in mijn bezit van deze congregatie, twee identieke, van jondere datum, en een van oudere datum. De neergang van de kerk is hier al een beetje zichtbaar.
Is de oude medaille nog van een soort bronzen legering, de nieuwere versies zijn van een heel licht metaal: aluminium.

Merkwaardig genoeg kan ik niets vinden op internet over de Maria Congregatie. Dat moet het gevolg zijn van het feit dat er blijkbaar een andere officiƫle naam was. De voorzijde van de medaille heeft als opschrift: Koningin, Beschermster, Moeder en op de keerzijde staat Maria Congregatie en de letters IHS. Die afkorting staat voor de eerste drie letters van de naam Jesus in het Grieks.