Vakantie 2010 - Dag 3 - Bilbao (3-8-2010)

donderdag 9 september 2010Bilbao
De ochtend begon met een ontbijt in het hotel Europe, croissantje, kaas, abrikozenjam, koffie, jus en een bakje yoghurt. Mijn gemiddelde vakantie-ontbijt. Daarna terug naar de kamer voor de laatste check, een sanitaire stop en uitchecken maar. De hotelmedewerker vroeg of de auto moest voorgereden worden. Uiteindelijk zeiden we ja. De parkeergarage was niet gelegen aan een brede straat met ruime bochten, maar nogal hoekig en klein. Waarom zelf het risico lopen als de chauffeur die onze auto nu bracht daar vast veel meer ervaring in had?

Daarna op weg naar Bilbao. Hoofdstad van Biskaje, deel van Spaans Baskenland. De mensen die we vooraf spraken hadden het daarbij steeds over het Guggenheim museum in Bilbao: een architectonisch wonder. Dat was dan ons reisdoel.
De tocht naar Bilbao verliep goed. Wel een strenge controle gehad onderweg bij een tolpoort van de Guardia Civil die duidelijk op zoek was naar iemand. De weg was met vier politiewagens, net na de tolpoort, versmald tot een rijstrook waar al het verkeer zich doorheen moest wringen. En het was wringen en dringen. Een politieagent stond voor de afzetting en gaf aan dat je door mocht rijden en meteen achter de doorgang stond een politieagent klaar met een stekelmat die hij op de weg kon gooien als iemand weigerde langzaam te rijden of te stoppen, zo'n mat waar meteen al je banden van lek springen. Gelukkig zochten ze ons niet!

Het was dichtbewolkt in San Sebastian en onderweg regende het af en toe, maar er waren ook opklaringen. Klassiek wisselvallig weer dus. In tegenstelling tot de wegen die we in Frankrijk bereden hebben, was deze weg extreem bochtig en kon ik mijn handen nauwelijks van het stuur afhalen, zelfs niet eentje. Alert blijven was de boodschap. Gelukkig was het heel rustig op de weg, dus had ik alle ruimte. De 100 km gingen snel en we waren iets na 11 uur in Bilbao op zoek naar ons hotel. 
Dat bleek niet moeilijk, alleen was het parkeren opnieuw een kleine ramp. Na wat omwegen de auto voor de volle parkeergarage onder het hotel gekregen en bijna meteen was er een plaats vrij.  Mazzeltje. De medewerkers onder in matsten ons ook nog met een parkeerplek waar we recht in konden rijden met ruimte in overvloed. Helemaal mooi!

Het hotel was ruim en groot, veel luxer in dat opzicht dan in San Sebastian en via internet hadden we een mooie aanbieding geboekt vanuit het hotel in San Sebastian. Meteen voor de hele week want de chaos in San Sebastian was zo groot dat we niet meer wilden rondrijden in steden met eenrichtingsverkeer en geen parkeerplekken. Dan maar meteen naar het hotel. Online boeken gaat simpel zoals iedereen weet, en de wifi in hotel Europa heeft ons tot en met vrijdag onder dak gekregen. Mooi zo!
Bilbao

Na het inchecken de stad in gelopen, naar het Guggenheim. Ons hotel lag daar vlak bij, aan de rivier de Bilbao. Een mooie brug over en op weg naar het bizarre architectonisch wonder van Frank Gehry. Het is inderdaad adembenemend mooi en we wilden er graag naar binnen maar de rij schrok ons af. De zon scheen in Bilbao dus de noodzaak om naar binnen te gaan was niet direct aanwezig. We liepen eerst verder de stad in en kwamen op het idee om het oude centrum te gaan bezoeken. Een hele tippel door Bilbao, maar het was lekker weer en er was genoeg te zien.
De oude stad was al voorzichtig begonnen aan de siësta, dus sloten steeds meer zaken. We hebben er nog wat rondgelopen en zijn toen op een bank gaan zitten op het Plaza Nueva. Daar waren een aantal skateboarders actief en ze gingen ook opnamen maken van hun kunsten. We zaten heerlijk op het bankje en hebben daar een half uur doorgebracht terwijl voor ons circus skateboard een uitvoering hield met wisselend succes.

Daarna maar weer richting Guggenheim gegaan. Het was er veel minder druk dus we besloten naar binnen te gaan. Het is een indrukwekkend gebouw dat alleen al het bezoekje waard is. De collectie is minder, althans voor onze smaak. Het meeste zou zo bij de sloopmaterialen ondergebracht kunnen worden, echt rommel. De tentoonstelling van Henri Rousseau en Anish Kapoor sprak ons wel aan. De gigantische objecten van Richard Serra waren bijzonder en mooi... of niet? Lastig :)
De zaal met spiegelobjecten was ook de moeite waard. Al met al een bezoek meer dan waard.
Daarna even uitrusten bij het museum voor de deur. Het weer was weer veranderd, nog wel warm maar veel meer betrokken dan eerder die dag.


Dat was meteen het einde van de actieve dag. Ik ben nog even over de hoge brug gelopen die deel uitmaakt van het ontwerp van Gehry over de rivier, terwijl L. het bij het laag bij de grondse hield. We troffen elkaar aan de andere oever, hebben wat inkopen gedaan in een supermercado en zijn daarna op bed neergeploft om er niet meer vanaf te komen. Wennen aan een actieve vakantie.


Morgen naar Santillana del Mar. Weer een korte etappe.

Meer foto's van Bilbao:

Created with Admarket's flickrSLiDR.

0 reacties:

 
links, tags en widgets - Templates para novo blogger