Vakantie 2010 - Dag 2 - San Sebastián (2-8-2010)

donderdag 2 september 2010

San Sebastián
Na een goede nachtrust in Brive, stonden we op en gingen op weg naar het ontbijt. Niets bijzonders. Wat wel bijzonder was, was het aantal gasten dat blijkbaar in die Ibis de nacht had doorgebracht. Zo'n op het oog onbenullig plaatsje. 
Het had die nacht geregend en de lucht zag er ook niet bijzonder hoopvol uit. Maar het was wel droog. We gingen met de hoteltas de deur uit en maakten de auto verder klaar voor de reis. De nieuwe koelkastbox voldeed aan alle verwachtingen en zoemde na het starten van de auto. Wat erin lag aan drank en eten zou weer lekker koel worden. De regenachtige nacht in Brive had er in ieder geval voor gezorgd dat niet alles warm was geworden.

We gingen op weg naar Bordeaux, in westelijke richting dus. Onderweg nog wat regen gehad, maar naarmate we de kust naderde klaarde het zienderogen op. Af en toe scheen zelfs de zon even! Bij Bordeaux was het zoals verwacht druk, maar we konden toch goed doorrijden. Het schema zag er hoopvol uit! Dat bleef natuurlijk niet zo. Na Bordeaux, richting Spaanse grens, ging het aanvankelijk van een leien dakje. De ellende begon bij de tolpoorten. Die bleken nog berekend op verkeer van een jaar of 25 geleden met als gevolg dat het bij elke tolpoort bouchon (=file) was. Dat schoot niet op. En we kregen er een paar voor onze kiezen. Goed, dat leverde een behoorlijk vertraging op, maar we raakten toch over de Spaanse grens bij Hendaye. España dus. San Sebastián, onze volgende etappeplaats, ligt vlak over de grens. Het ligt in Spaans Baskenland, een regio die af en toe wordt opgeschrikt door aanslagen op het Madrileense gezag.

Na een korte tijd kwamen we de stad in. We hadden geen idee van een hotel, dus reden we naar het centrum op goed geluk. Hotels genoeg. Dat was het probleem niet. De reisgids van het Capitool gaf eigenlijk al aan dat het er prijzig was, in San Sebastián. Een mondaine badplaats met één van de duurste hotels van Spanje binnen de grenzen. Al snel bleek dat de laatste update van de TomTom kaart West-Europa niet alle wijzigingen in San Sebastián had meegenomen. Eenrichtingsverkeer wat de klok sloeg en dat maakte het bereiken van hotels er niet makkelijk op. Uiteindelijk kozen we voor hotel Europa, middenin het centrum, vlak bij het strand. De prijs was er dan ook naar. Maar goed, we zijn gelukkig niet armlastig dus we kunnen wel een veer laten. Of twee. Ingechecked. 
De auto moest naar een parkeerplaats verderop. Nog een keer een forse investering. De garage was niet bepaald florissant. Ondergronds, bedompt en we moesten de sleutels achterlaten aangezien de auto door de medewerkers van de garage werden geparkeerd. Het was er mudvol en rijen dik met auto's. Gauw weglopen en blij zijn dat de Citroën niet meer spik en span is.

We liepen de stad in, richting boulevard. Hoewel we onderweg nauwelijks nog landgenoten hadden gezien, liepen er hier een heleboel rond. Ik heb nog nooit iemand gesproken die in San Sebastián op vakantie is geweest, maar er zijn er genoeg! De stad ligt prachtig rondom een natuurlijke baai. Een heel mooi zandstrand, watersporten genoeg. Vanaf een heuvel waar we op waren gelopen (met een enorm Jezusbeeld zoals in Buenos Aires) zagen we een klasje windsurfers, een klasje zeilboten en een klasje kanoërs. Plus de nodige lokale vissers en plezierboten. Echt een vakantiestad. Een brede boulevard waarop volop geflaneerd werd, een levendige oude stad, met een keur aan restaurants en terrassen. We hebben laat in de middag wat gegeten op het Plaza de la Constitucion, waar vroeger de stierengevechten plaats vonden. Wat tapas naar binnen gewerkt in een aangename temperatuur. Wat later ging het nog regenen, behoorlijk zelfs, maar het was een bui, dus eindigde ook weer snel. We namen nog een heerlijke helado en namen wat brood mee voor op de hotelkamer. Moe en voldaan zegen we neer op de bedden, sloten alle apparatuur aan om op te laden en gingen wat lezen en keuvelen. Daarna de internetverbinding geregeld, voor dat geld moeten we wel alles eruit halen wat er mogelijk is. Voor zover het gratis is.
San Sebastián is een prachtige stad. En als de zon schijnt is het er waarschijnlijk nog mooier. Sfeervol en gezellig druk, zonder echte monumenten of karakteristieke gebouwen. Gewoon mooi en welvarend. Er was dan ook heel wat aan bouwactiviteiten te bewonderen, niet altijd prettig om te zien. Maar ja, waar gebouwd wordt is werk en hoop. En het ziet er al zo verzorgd uit.

0 reacties:

 
links, tags en widgets - Templates para novo blogger