maandag 5 april 2010

Van gulden naar euro - 11 jaar online

In de kerstvakantie van 1998 zijn Lian en ik begonnen om een lijst aan te leggen van uitdrukkingen in het Nederlands die met geld te maken hadden. Het bleek al snel dat het Nederlands heel rijk is aan gezegden waar geld een rol in speelt. Onze spreekwoordelijke handelsgeest heeft dus taalkundige sporen achtergelaten.
Het leek ons aardig om met de euro op komst daar eens aandacht aan te besteden. Per 1 januari 2002 was de gulden geschiedenis en kreeg de euro toekomst.

Het Woordenboek der Nederlandsche Taal (WNT) (inmiddels online) was op cd-rom uitgekomen en die hadden we voor heel veel guldens aangeschaft. Voor mij handig omdat de oude teksten die ik las voor mijn onderzoek regelmatig woorden bevatten die ik nu makkelijk terug kon vinden in het WNT. Gelukkig maar dat Lian op deze manier digitaal heel snel het WNT kon doorzoeken, anders was het een never ending story geworden.

Nu konden we in januari 1999 een website inrichten met de vondsten. Geweldig dat een idee zo snel publicabel werd. Ons hoefden ze niet meer te winnen voor het toen nog nieuwe medium Internet. In mijn werk was ik al eventjes verantwoordelijk voor de website van het Gemeentearchief Tilburg dus in html een website knutselen, dat was niet nieuw. De ruimte die onze provider Planet Internet bood, was meer dan genoeg om een mooie uitgebreide website in te richten.

Wat toen meteen bleek: naar buiten treden met iets leuks betekent aandacht krijgen. Castel Media maakte toen, als voorloper van @Home en het huidige Ziggo, een tv-programma, Webspot, waarin het gebruik van internet en het bouwen van websites aandacht kreeg. Wij mochten ons verhaal doen. Dat was in 2000, na de milleniumbug die uitbleef.
Ook het maandelijks tijdschrift dat bij de marketingcampagne van Planet Internet hoorde had ruimte voor ons verhaal. We mochten met een heuse fotograaf naar de Munt in Utrecht (inmiddels ook het Geldmuseum)waar een foto gemaakt werd voor het tijdschrift. Die foto staat in deze blog. Dat was in 2002, want we houden een 5 euro biljet in onze hand.

Nog steeds komen er bezoekers op die webpagina's, in 2009 waren dat er 1032. Inmiddels een kleine 24.000 pageviews. Het hoogste aantal kwam op 30 december 2001, vlak voor de invoering van de euro. Op die dag bekeken 280 mensen de pagina's.

Het is nu een heuse retrosite geworden die ook op mijn laptop en externe HD's gebackupped staat! Maar hij doet het nog steeds :)
http://home.kpn.nl/derks004/gulden/

[De foto is van Lard Buurman uit de Planet, het magazine van Planet Internet, van februari 2002]

4 opmerkingen:

Christian zei

Leuke site hoor - vooral de animatie met euromuntjes is lekker retro! Is er van dat televisieprogramma of dat artikel nog wat terug te vinden trouwens?

Petra Robben zei

Hoi Luud, hoewel hartstikke 1.0 is het blijkbaar niet erg hoe het er uit ziet. Bezoekers worden getriggerd door de inhoud en de vorm lijkt een tweede? Grappig, dat het dus nog steeds werkt en bekeken wordt!

Chido zei

Mooi!
Lekker laten staan, die site. Zo slecht zijn die bezoekcijfers nou ook weer niet.
Hoeveel bezoekers heeft deze blog nu opgeleverd voor je geld-pagina? Ook wel interessant om de analyseren.
Grappig ook, die popup reclame die bij de eerste keer aanklikken opkomt. Dat was ook al weer even geleden dat ik dat was tegengekomen ;-)

Luud de Brouwer zei

@Christian
Het artikel heb ik in huis. De video van de uitzending ook, maar ik heb niet de juiste kaarten, kabels en wat dies meer zij. Komt nog een keer. Niet al het kruit in één keer verschieten!

@Petra
Inhoud doet het altijd beter, ondanks alle mensen die het tegendeel beweren.

@Chido
Ik zal inderdaad eens kijken of ik dat terug kan vinden in de bezoekcijfers. En ik laat um lekker staan, goed is goed. :)
Bovendien vreet ut gin brood.