zaterdag 2 januari 2010

MMX - uitspreken als 20-10 #20tien

number 2 box 0 number 1 0
Het is al 9 jaar aan de gang, maar er moet toch een keer het moment komen dat we de uitspraak van de jaren gaan aanpassen. Natuurlijk is tweeduizend een korter en daardoor makkelijker uit te spreken woord dan negentienhonderd.
Desondanks wordt het nu, in het nieuwe jaar, tijd om de uitspraak van de jaren definitief aan te passen aan het gangbare. Dus vanaf nu spreken we niet meer van tweeduizendtien, maar van twintigtien. Als er maar genoeg mensen zijn die dat gaan doen en gebruiken, volgt de rest vanzelf. Kwestie van snelle adaptie en kuddegedrag. In het eerste willen we heel graag goed zijn en het tweede vermijden we het liefst. Dat heeft een negatieve connotatie, maar feitelijk is het allebei hetzelfde.
Het scheelt ook donweg tijd. Je zegt twintigtien een stuk sneller dan tweeduizendtien. Je schrijft het ook sneller trouwens.

Zegt het voort: we leven in twintigtien!

8 opmerkingen:

MasTheo zei

Luud,
dus het allerbeste voor jou en je gezin in TWINTIGTIEN.
MasTheo

Luud de Brouwer zei

@MasTheo
Voor jou en je gezin natuurlijk hetzelfde. Dat het een heel goed jaar mag worden.

Mirjam Heijs zei

he luud, de uitspraak emmemmix is ook een aardige optie!

Luud de Brouwer zei

@Mirjam
Dus jij pleit voor emmemmix?

:)

Klinkt als een snoepje. M&M's zal er zeker blij mee zijn!

Tom C zei

Mijn eerste reactie was: "Daar zijn die Nederlandse revolutionairen weer"... maar die buikreactie was 2 seconden nadenken alweer verdwenen. Want hoe deden we het in het verleden, inderdaad "negentien vijfenveertig" of "veertien tweeënnegentig", maar ook "achttienhonderd en vijf" Misschien moeten we gewoon aannemen dat we voor de eerste 9 jaar van een millennium het getal voluit uitspreken en van zodra we bij 10 aankomen, de uitspraak opsplitsen in 20-10.

Luud de Brouwer zei

@TomC
Altijd oppassen voor buikreacties :)

Ik ben ook benieuwd of ze over 91 jaar ook echt gaan zeggen: eenentwintighonderdeen. Ik heb mijn twijfels. Maar dat ga ik niet meer meemaken!

Overigens ben ik in de veronderstelling dat de Belgen juist de revolutionairen zijn.

Tom C zei

Luud, dacht ik nu zo even... De Slag bij Hastings, Willem de Veroveraar weet je wel, 1066: duizend zesenzestig of tien zesenzestig?

Luud de Brouwer zei

@Tom
Dat is inderdaad lastig. Maar volgens mij hadden de mensen in die tijd niet zo´n last van dit soort van problemen. Voor Hastings blijf ik toch duizendzesenzestig zeggen :)