vrijdag 15 januari 2010

3000 tweets verder

De autotweet van deze blogpost is mijn 3000ste tweet.
3 maanden geleden blogde ik ook over mijn tweetgedrag tot dan toe in het kader van de cursus 23 Archiefdingen. De teller stond toen op 1900. Dat betekent dat ik in 4 maanden tijd 1100 tweets digispace ingestuurd heb. Wauw. Of ik niets anders te doen heb.
Die frequentie laat zien dat ik toch heel regelmatig bezig ben met Twitter. Ik blijf echter ambivalent. Ik reageer meer op tweets van anderen dan dat ik zelf berichten de ether in stuur. Wat ik verstuur gaat met enige regelmaat over eten. De sociale component overheerst blijkbaar.
Ik probeer wel eens een tweet te maken die nuttig zou kunnen zijn voor anderen en verdomd, soms werkt het ook nog. Vanzelf gaat dat nog niet.

Wat me ook opvalt: veel volgers van mij zijn al maandenlang stilgevallen en ik betwijfel of ze überhaupt nog wel kijken naar de tweets van anderen, en dus ook die van mij. Dat kun je niet controleren.
Ik zie regelmatig berichten voorbijkomen van twitteraars waarvan het aantal volgers met veel bombarie een nieuw hoogtepunt bereikt, maar wat is daar de waarde van? Interactie is meetbaar en daar heb je wat aan. Reageren op tweets van anderen geeft ook meteen inzicht of de ander jou wel volgt en je berichten ook leest. Dat kan verhelderend zijn over de impact van je eigen getweet.

Twitteren tijdens studiedagen en congressen is wel nuttig. De kijk van andere toehoorders die je niet persoonlijk kent (maar zich vaak wel als volger aandienen) op presentaties levert soms nieuwe inzichten op, of tenminste een bijstelling / nuancering van je eigen observaties. Het combineren van twitteren en een lezing volgen, dat gaat mijn vaardigheden vaak te boven. Zal wel aan de leeftijd liggen.

Retweeten lijkt toe te nemen. Soms is dat handig en meestal is het onnodig. Ik denk dat je toch meestal in een bekende groep mensen zit te twitteren die grotendeels dezelfde interesses deelt. Dat betekent dan ook dat je hetzelfde bericht meerdere malen ge-retweet voorbij ziet komen. Ik doe het soms zelf, dus ik ben er ook schuldig aan.

De groep Nederlanders die zich bezig houdt met sociale netwerken en de mogelijkheden daarvan is behoorlijk groot denk ik. Heel veel Nederlanders maken deel uit van en gebruiken sociale netwerken zoals Hyves, LinkedIn, Facebook, etc. Maar veruit de meeste Nederlanders zijn heel gelukkig zonder Twitter.
De groep die blijft ontdekken en elkaar aansteekt met nieuwe online mogelijkheden is niet zo groot. Maar ze kennen elkaar wel, en ze versterken elkaar door telkens dezelfde netwerken te gebruiken. Daardoor lijkt het misschien alsof "iedereen" meedoet. Ja, binnen jouw kringetje van voorlopers wel.
Dat klinkt misschien cynisch, maar ik probeer dat beeld steeds voor ogen te houden. De nieuwe, soms duizelingwekkende, mogelijkheden online zijn vaak experimenteel, ook al doen miljoenen eraan mee. Sommige van die nieuwe tools worden mainstream en kunnen dan nuttig en toegepast worden ingezet. Tot die tijd is enig relativeringsvermogen op z´n plaats. Het experiment mee aangaan is goed en levert nieuwe kennis op. Maar je moet er niet teveel van verwachten in het begin.

Het zal de lezer niet verbazen dat ik nog steeds sceptisch ben over Twitter hoewel het me naast aangenaam tijdverdrijf ook een aantal leuke en inhoudelijke reacties heeft opgeleverd. Het experiment gaat door.

6 opmerkingen:

Christian zei

Goed stuk, Luud. Ik deel je mening op veel punten. Voor mij blijft Twitter een medium wat door hetzelfde clubje voorlopers wordt gebruikt, als met wie ik ook enkele andere media deel. Er komen eens wat individuën extra kijken, en er vallen er eens af.

Mainstream zie ik het niet worden. Ik zie veel meer dergelijke short message functionaliteit overgenomen worden in andere media (Facebook, Hyves, Ning enzovoort) en van daaruit ook gebruikt worden.

Wat verder het zakelijk nut is, daar ben ik ook nog niet uit. Ik geloof niet dat we als BHIC bijvoorbeeld het grote publiek via Twitter gaan bereiken. Maar ongetwijfeld zijn er tegenover het mijne wel enkele goede voorbeelden te bedenken van hoe Twitter wél enorm goed werkt. Maar goed, da's met alles...

Ook hier immer aanwezige scepsis dus. Ik doe soms dagen en weken zonder al te veel Twitter. En mis dan niks. Da's met e-mail, Archief 2.0 en een hoop andere dingen wel anders, eerlijk gezegd.

Luud de Brouwer zei

@Christian
Die zelfde gezichten overal :). Het wijst wel op de beperktheid van een en ander. Elkaar voortdurend bevestigen is nuttig, maar moet niet doorslaan in een soort van tunnelvisie waarbij een groot deel van de werkelijkheid uit beeld raakt.
Werken aan en voor de toekomst, dat doen we, daar ben ik van overtuigd. Wat nu niet nuttig lijkt kan over enkele jaren mainstream worden, dat blijkt keer op keer. En die toekomst, die is lastig te verkopen in een tamelijk traditioneel onderdeel van de samenleving.

Maar we blijven proberen makker!

Christian zei

@Luud: Ik ben nogal koppig. En als je gelijk hebt, dan heb je gelijk... Ook al ben je de enige die dat vindt! ;-)

Maar goed, serieus: ik denk dat het bij Twitter niet zozeer gaat om de toepassing, als wel om de nieuwe manier van communiceren. Het is als met Second Life: SL zal verdwijnen, maar virtuele werelden zijn een blijvertje. Steeds belangrijker ook.

Unknown zei

Ik ben het toch niet helemaal eens met de stelling dat je ook op twitter vooral dezelfde mensen tegenkomt. Die zitten er grotendeels ook weliswaar, maar ik ben via twitter juist in rap tempo in contact gekomen met mensen die ik voordien niet 'kende'. Op hyves hou je het vooral bij mensen die je uit het eggie kent, op Ning zijn het de vakgenoten, Facebook is een combi maar Twitter overstijgt veel grenzen omdat het zo laagdrempelig is.

Het zou ook best mainstream kunnen worden. Als ik nu zie hoe je het op de iphone kunt gebruiken denk ik dat de instap voor veel mensen lager dan ooit is. Ik hoor van de kinderen van mijn vriendin nu opeens ook steeds meer over twitter: eerst deed niemand het, maar de laatste maanden gaan opeens halve klassen tegelijk, zo werd er gemeld.

Ik volg ook zo'n feed op de trefwoorden bibliotheek, mediatheek, bibliotheken, enz. Een paar maanden terug waren dat vooral tweets van vakgenoten, maar sinds een tijdje zie ik daar steeds meer berichten van scholieren en studenten die praten over hun gehang op die plekken.

En over de meerwaarde en snelheid van tips en adviezen heb ik het nu nog niet eens :-)

Luud de Brouwer zei

@Edwin
Misschien heeft de geweldige intensiteit waarmee jij tweets de wereld in stuurt, tweets ook waar je vaak wat aan hebt, daar debet aan is. Dat is net als met jouw weblog. De informatiewaarde daarvan is enorm hoog. Dat levert je de erkenning op die je ook verdient.
Het is natuurlijk altijd een wisselwerking, kwestie van geven en nemen, vraag en aanbod.
Vandaar dat ik jouw opmerking ook heel zinvol vind, een belangrijke nuancering. Dank daarvoor.

Unknown zei

Graag gedaan Luur, en bedankt voor de aardige woorden :-)