dinsdag 30 december 2008

Oud(e)jaarsavond - gebruik het goed!

Dit is een woord dat in deze tijd van het jaar regelmatig te horen valt: Oud(e)jaarsavond. De mensen die dit woord gebruiken, doen dat steevast met de bedoeling daarmee de avond van 31 december aan te duiden. Volgens het gebruik van het toevoegsel -avond in het Nederlands is dit volkomen onjuist.

In het Nederlands is het gebruikelijk om met het toevoegsel -avond de avond voor de dag aan te duiden: Vastenavond (de avond voor het begin van de vastenperiode), St. Nicolaasavond (5 december, terwijl de verjaardag van St. Nicolaas op 6 december valt), Kerstavond (de avond voor Kerstmis) en in vroeger tijden Meiavond (jawel: de avond van 30 april).

Zelfs wikipedia maakt geen melding van deze ongerijmdheid. Tsss. Zie je wel dat user generated content niet te vertrouwen is! :-)

De Engelstaligen (JAWEL) die maken die fout niet, zij spreken van New Years Eve. En gelijk hebben ze.

Dus mensen, volgend jaar spreken we van Nieuwjaarsavond als het over de avond van 31 december gaat. De avond van 30 december is dan Oud(e)jaarsavond.
Laten we het zuiver houden!

(dit bericht stond eerder op mijn oude weblog)

maandag 29 december 2008

North Sea Jazz - Rabih Abou-Khalil

Het is alweer enkele jaren geleden dat ik met de muziek van de in Libanon geboren Rabih Abou-Khalil in aanraking kwam. Puur toevallig liep ik tegen het eind van zijn optreden op het North Sea Jazz festival (toen nog in Den Haag) de zaal binnen en kon ternauwernood een plaatsje veroveren. Het was 2004 en ik bezocht NSJ voor het eerst.

Vervolgens ontspon zich voor mijn ogen een prachtig tafereel waarbij een groep mannen zichtbaar genoten van hun eigen prestatie. Altijd mooi als mensen plezier hebben in wat ze doen. Hij sprak ook rustig over zijn muziek en kondigde de nummers met gevoel voor humor aan. De onmiskenbare Arabische invloed in zijn muziek maakt het geheel voor mij bijzonder en aangezien ik een zwak heb voor die oosterse klanken was het snel bekeken. Deze muziek zou niet alleen mijn oren strelen bij NSJ, maar dat wilde ik vaker horen. Inmiddels is ook Youtube een vindplaats voor zijn muziek en het nummer dat hieronder staat is prachtig! Lees ook de humor in de titel... Ma muse m'amuse!

maandag 22 december 2008

Uitdrukkingen van mijn vader (8)

Wat prettig dat de geest levend is en regelmatig allerlei oprispingen geeft die van pas komen, naast alle onbruikbare gedachten. In de afgelopen weken kwamen er op die manier weer nieuwe uitdrukkingen van mijn vader binnen.

Op weg naar Zwolle kwamen we langs een bord met de plaatsnaam Teuge. Daar is ook een vliegveld. Dat wist ik toevallig. Lian zat naast mij in de auto en toen ik de naam Teuge noemde, reageerde zij heel adrem: daar zit jouw vader. En inderdaad. Mijn vader gaf regelmatig als reactie: Ik ben teugen! Helaas was moeders wil wet ;-).

Als je toevallig een keer "tjonge jonge" zei (dat kwam vroeger vaker voor dan nu ;-) ) dan antwoordde mijn vader: Mijn gat staat in Dongen!.

Een tijdje geleden waren we een hele lijst boodschappen aan het verzamelen bij de "grote" Albert Heijn in Tilburg. De dag erop zou ons jaarlijkse familiediner plaatsvinden en allerlei lekkernijen verhuisden van de schappen in ons karretje. Het noemen van alle lekkere ingrediënten van een gerecht verleidde mijn vader altijd tot de opmerking: Zo kunde unne stront nog wel lekker maken!

zondag 21 december 2008

Dubbelzinnig noteboek

Vandaag in de NRC gelezen. Evelien Lohbeck maakt hele leuke animatiefilms. De in het artikel genoemde film Noteboek combineert een aantal van haar eerdere films en laat daardoor meteen zien hoe grappig het is om met behulp van oude media de nieuwe media te verbeelden.


Maar er zijn meer pareltjes zoals lichtval, een hele geestige woord-en beeldgrap.


Kijk op haar website, of op haar youtubekanaal.

Daar staat voor een minuut of twintig plezier online!

maandag 15 december 2008

Genealogische onmogelijkheid op muziek

Afgelopen zaterdagavond vierde ik mijn 50ste verjaardag. De broer van Lian, Ton, vormt samen met zijn vriend Ad een duo genaamd Ton & Tonnie. Zij maken liedjes met een knipoog en zingen die vol overgave, zichzelf begeleidend op gitaar en contrabas.

Het was een heel amusant intermezzo en natuurlijk moesten de aanwezige gasten meezingen. Dat deden ze eveneens met overgave. Een klassiek duel tussen de meisjes en de jongens. Door de laatste glansrijk gewonnen, maar dat kan ook niet anders met een gerenommeerde schreeuwlelijk in de gelederen!

In 2006 blogde ik al over een oorspronkelijk engelstalig lied dat een zeer gecompliceerde familieverhouding beschrijft. Ik ben er niet in geslaagd om een Nederlandstalige versie van het lied te vinden en dus vroeg ik aan Ton en Tonnie om het de muziek en de tekst aan de slag te gaan. De release van dit oude nummer in een nieuw jasje was eergisteren! Helaas niet live ten gehore gebracht, maar ik beschik nu wel over een digitale versie. Die wil ik graag delen met de rest van de wereld.
Aanvankelijk had ik de mp3 bij putfile.com online staan. Maar dat bestaat niet meer. Nu (2011) heb ik er maar een filmpje van gemaakt en op YouTube geplaatst. Voordeel is dat de tekst meteen zichtbaar is. Nadeel: nogal saai om naar te kijken :)

Ton & Tonnie hebben de muziek opnieuw gearrangeerd.
Mijn dank gaat uit naar Dolf Hell die de bladmuziek en tekst naar mij opstuurde.
Originele tekst en muziek van Dwight Latham en Moe Jaffe. De Nederlandse bewerking waar deze versie van afgeleid is komt van Max Tailleur en Theo Uden Masman.

zaterdag 13 december 2008

maandag 8 december 2008

Koninklijke onderscheiding (geheim...)

Mijn oma van vaderskant heette Elisabeth Maria Matthea Hovers. Zij was geboren in 1881. Zij had een broer genaamd Antonius Hovers. Deze broer, een oom van mijn vader dus, was een hele handige man die technisch goed onderlegd was. Hij was de grondlegger van het later behoorlijke grote bedrijf Hovers Constructie.

Hij ontving voor zijn verdienste een koninklijke onderscheiding. Na zijn overlijden zou die ingeleverd moeten worden, maar dat is niet gebeurd. Hij kwam in mijn handen, samen met het diploma en foto's van de uitreiking door burgemeester Van Voorst tot Voorst.
Mijn oud-oom was niet onbemiddeld door zijn succesvolle onderneming en heeft dan ook als slachtoffer van zijn tijd een Bijbelse reis gemaakt naar het heilige land en ook naar Egypte. Prachtige foto's zijn daarvan nog het bewijs.
Hij ontving ook van de paus nog de orde Pro Ecclesia et Pontifice.


Created with Admarket's flickrSLiDR.

zaterdag 6 december 2008

Sinterklaas!

Een oude Sint. Je ziet het aan de kleren... Hier staan mijn oma de Brouwer-Hovers en haar broer Toon Hovers naast de Sint.

6 December vroeg in de morgen naar beneden sluipen en kijken op de tafel... in de huiskamer... vlak voor de kolenkachel. Verder geen vragen stellen. Kijken wat er voor jou op tafel stond! Ik was het nakomertje dus mijn broer en zus hebben het spelletje jarenlang meegespeeld. En zo hoort het ook.

Nu is het nog steeds leuk. De pepernoten liggen wel heel vroeg in de winkel en hetzelfde geldt voor chocoladeletters. Ik beheers me altijd een aantal weken, maar ergens in oktober dan is de drang te sterk geworden en schaf ik én pepernoten én chocoladeletters aan. Wel puur hè. Niet dat slappe melkgedoe.

Sinterklaas moet blijven en daar heb ik geen Rita Verdonk of partijprogramma voor nodig. Daar zorg ik namelijk zelf voor!

maandag 1 december 2008

Mijn oom de schilder (2)

In een vorige post heb ik verteld over mijn heeroom de schilder.
Hier de drie tekeningen waarvan ik denk of weet dat mijn heeroom ze geschilderd en getekend heeft.
De eerste is een portret van zijn zus Regine. Regine de Brouwer is geboren op 21 januari 1907 in Tilburg en was de oudste zus van mijn heeroom. Zij was het oudste kind, mijn heeroom de tweede.
Zij heeft twee keer in een sanatorium gelegen vanwege tuberculose. Dit portret heeft hij gesigneerd en gedateerd rechtsonder, 18 januari 1930. Dat kan betekenen dat hij het voor haar verjaardag heeft gemaakt. Zij werd toen 23 jaar. Mogelijk was dat in die tijd nog de mijlpaal voor het bereiken van de wettelijke volwassenheid.
Het portret is ingelijst door de firma Jos van Santvoort, meubelmakerij, gevestigd op de Markt in Tilburg.

De nevenstaande tekening is niet gesigneerd en daarom kan ik niet met zekerheid zeggen dat mijn heeroom die gemaakt heeft. Het is echter een tekening die daar alle kenmerken van heeft, zowel de stijl als het feit dat de afwerking niet helemaal fijntjes is. Als je het origineel bekijkt zie je duidelijk dat het een amateurtekening is.
De tekening is ingelijst door het bekende bedrijf Van Erp-Broekhans dat toen nog in de Heuvelstraat zat, naast de huidige V&D. Nu is het te vinden in de Willem-II-straat.

De derde tekening is een stuk kleiner van formaat en zit in een fraaie lijst met een houten passe-partout. De beeltenis lijkt een variant van Maria en kindje Jezus. Ook deze tekening is niet gesigneerd of gedateerd. Mogelijk dat het verwijderen van de lijst duidelijkheid zou kunnen geven, maar dat zou ook schade aan de originele lijst en achterkant toebrengen. Misschien later een keer...