maandag 7 juli 2008

Lauran Toorians - Zandloper. Landschap en geschiedenis van Nationaal Park De Loonse en Drunense Duinen en omgeving

Dit boek beschrijft de ontstaansgeschiedenis van de regio rondom de Loonse en Drunense Duinen. Dat doet de schrijver op een hele toegankelijke manier. Moeilijke woorden worden niet gemeden, maar het blijft een heel leesbaar verhaal. Bovendien is dat (de ijstijden die een belangrijke rol hebben gespeeld bij het ontstaan van de Brabanste zandgrond) een onderwerp dat mij bovenmatig interesseert, dus dat telt extra!
Daarna(ast) volgt een historisch overzicht van de bewoningsgeschiedenis van het gebied vanaf de eerste tijdelijke bewoners tot de dag van vandaag. Vooral de oudste geschiedenis krijgt de meeste aandacht. Alweer een pluspunt wat mij betreft, aangezien mijn interesse vooral in de vroegste tijden liggen.
Alle omliggende plaatsen (Waalwijk, Loon op Zand, Drunen, Helvoirt, Tilburg (met name Udenhout) komen aan bod.

Eindelijk eens een verhaal dat de invloed van de mens op het landschap netjes beschrijft. Zonder te zwijmelen bij het verleden en zonder te beweren dat wat wij nu doen om landschappen terug te brengen in een oude staat of in stand te houden te maken heeft met natuurbeheer. Dat is namelijk cultuurbeheer! Man made.
De natuur bestaat in onze contreien al eeuwenlang niet meer. De komst van de mens heeft altijd een hele sterke invloed op de manier waarop de omgeving waarin deze mens leeft er uit ziet.

Een aanrader voor mensen die geïnteresseerd zijn in de geschiedenis van één van de omliggende plaatsen.
Leuk element: de verbinding tussen geschiedenis en de plaats van de geschiedenis. Letterlijk dan: de plek waar iets gebeurd is en die je soms nog als zodanig kunt herkennen. Een vijftal wandelingen door deze geschiedenis en de prachtige natuur/cultuur rondom de zandverstuivingen in Brabant completeren het boek.

Soms verliest de schrijver zich in zijn grootste liefhebberij: het verklaren van plaatsnamen en toponiemen in het gebied. Van mij mag hij. Boeiend om te weten hoe die namen verbonden zijn aan het historische landschap. Dat is ook geschiedenis!!

Geen opmerkingen: