maandag 29 oktober 2007

De Schokvogel - Suzanne Jones

Onder het predikaat "literaire thriller" valt veel tegenwoordig. Wat nu precies het verschil is tussen een literaire thriller en een gewone thriller? Wie het weet mag het zeggen.

Het verhaal van de Schokvogel speelt zich af tussen westerlingen in Tokio. Moord, liefde, jaloezie.
De hoofdpersoon is een vrouw, verdacht van moord op een andere vrouw, die haar Japanse vriendje had ingepikt. De dood speelt zowiezo een behoorlijke rol in haar leven tot dat moment.

De hoofdpersoon is een wat tragische figuur, begaafd maar onzeker, niet zelfbewust en daardoor nogal gesloten, liever alleen dan in gezelschap, natuurliefhebber. Al deze dingen beïnvloeden haar leven in de metropool Tokio op een manier die mij niet vrolijk maakte. Ze is ongelukkig, ontevreden, geen vrede met zichzelf, wie ze is, waar ze is, wat ze doet. Maar van de andere kant leeft ze wel, zoals dat heet.

Een tragische afloop laat zich raden.

Dit boek maakte geen diepe indruk op mij.

woensdag 10 oktober 2007

Wanda Reisel - Een man een man


Wat een boek! De rivaliteit tussen twee vrienden. Ze leren elkaar kennen op de lagere school, min of meer tot elkaar veroordeeld door een vreemde lotsverbondenheid. Zij het wel echt vrienden? De ongelijkwaardigheid tussen de beide levens is lekker uitvergroot, het geluk en de bravoure van de een tegen het kleine geluk, maar ook de (uitgesproken) jaloezie van de ander.

Ik herkende mezelf ontzettend sterk in dit boek, dat is ongetwijfeld ook de reden dat ik het in één moeite door uit las. Voor de duidelijkheid: ik herkende me in het kleine geluk :-)

De manier waarop Eden, de hoofdpersoon, zijn eigen geluk en tekortkomingen beschreef, maar ook goed kon relativeren, waardoor zijn geluk niet in het geding kwam waren voor mij de sterke punten van dit boek.

Bovendien is het geschreven door een vrouw... en die kan zich heel goed verplaatsen in de mannen die zijn beschrijft, hun tegengestelde karakters, hun mannelijke gedragingen, zonder daarbij enige overdrijving aan de dag te leggen.

Het eindigt in mineur, maar ook weer niet. Verrassend, goede stijl, prachtig verhaal, klassiek thema.

Lezen!