woensdag 30 mei 2007

Bergljot Hobaek Haff - Sigbrits brandstapel

Een boek dat niet aan de verwachting heeft voldaan wat mij betreft.

Het was wel een boek dat het lezen waard was, maar waarvan ik denk dat er meer in had gezeten. Misschien waren mijn verwachtingen te hoog. Het is en blijft wel een opmerkelijk stuk geschiedenis. Het speelt zich af in de beginjaren van de 16de eeuw in het koninkrijk dat Denemarken, Noorwegen en Zweden omvat. Sigbrit Willums en haar dochter Dyveke spelen de hoofdrol samen met koning Christiaan van Denemarken.

Het boek is alleen al de moeite waard om het besef dat ook in hele vroege 16de eeuw vrouwen een belangrijke rol (op de achtergrond) in het politieke leven konden spelen.
Het verhaal blijft voor mijn gevoel teveel kabbelen. De ontknoping voel je al van verre aankomen. Het al dan niet heks zijn, of met een heks geïdentificeerd worden, het is mij te makkelijk. Misschien wel heel waarheidsgetrouw (en we weten allemaal dat het echte leven niet zo spettert als realityshows, films en boeken/tijdschriften ons willen doen geloven), maar redelijk saai. Mogelijk dat de stijl van schrijven mij niet ligt.

Uiteindelijk is het geen verspilde moeite geweest vanwege de historische context. Dat gegeven alleen was voor mij waardevol genoeg.

zaterdag 26 mei 2007

Sándor Márai - De gravin van Parma

Dit boek vertelt een episode uit het leven van de legendarische vrouwenverleider Casanova. Hij is ontsnapt uit de gevangenis in Venetië en komt terecht in het Noord-Italiaanse Bolzano. Hij neemt zijn intrek in een herberg en daar speelt het verhaal zich helemaal af.

Het lezen vond ik geen pretje. Dat hangt helemaal samen met de stijl van het boek. Het taalgebruik, maar ook hetgeen gezegd wordt, kan me maar moeilijk bekoren. Er zitten nogal wat monologen in die ik het liefst had overgeslagen omdat ze voor mijn gevoel niets toevoegen aan het uiteindelijk verhaal. Om tot dat verhaal door te dringen moet je een eind in het boek gevorderd zijn.

De confrontratie met de gravin van Parma is heel goed beschreven en is ook wel verrassend. Dat gedeelte maakte tenminste indruk op me. De hele voorgeschiedenis is tamelijk langdradig en niet inspirerend. Veel geschreeuw en weinig wol.
Misschien dat het anderen meer zal aanspreken. Uiteindelijk heb ik er geen spijt van dat ik dit boek heb gelezen.

zondag 20 mei 2007

Paulo Coelho - Elf minuten

De titel "Elf minuten" slaat op de tijd dat een gemiddeld liefdesspel duurt. Althans, dat zegt de hoofdpersoon.
Een Braziliaanse schone wordt gelokt naar Zwitserland en gaat daar werken in de prostitutie.
Ze verliest niet haar waardigheid, er is geen sprake van dwang of onwil, het boek beschrijft dat alles heel "neutraal". Geen aanklacht tegen vrouwenhandel of misleiding van vrouwen uit derde-wereld-landen die een kans zien om in het westen terecht te komen.

Misschien is dat de reden dat het boek mij te lauw was. Het ligt voor mijn gevoel allemaal teveel voor de hand, de hoofdpersoon is behoorlijk laconiek voor een warmbloedige Zuid-amerikaanse. Het boek is te weinig inspirerend.

Jammer.

dinsdag 15 mei 2007

Ir. Louis C. Kalff - Het artistieke geweten van Philips

Een boek dat ik gewonnen heb via een loting bij het Archiefforum. Niet een boek dat ik snel zal kopen, zelfs niet in de ramsj.
Maar dit was wel een heel leuk boek om te lezen en vooral ook om te kijken. De wereld van vormgeving en design roept bij mij altijd enige scepsis op (ik houd toch vooral van de inhoud) maar van de andere kant kan ik ook genieten van een mooi voorwerp, gebouw of stuk natuur.

In dit boek komt het werk van Louis Kalff uitgebreid aan bod, inclusief zijn levenswandel. Een prettig leesbaar boek, voor mij informatief, met een heleboel fraaie illustraties van al het werk dat deze man voor Philips heeft gedaan.
Dat is voor mij dan ook het fascinerende, je weet het natuurlijk wel, maar al die bekende producten en logo's in dit boek, die nadrukkelijk onderdeel zijn geweest van mijn jeugd en jonge jaren, gemaakt, bedacht, ontwikkeld door deze man. Dat iemand op de achtergrond zo sterk zijn stempel kan drukken op een tijdperk.

Ik heb het met plezier gelezen.

zaterdag 12 mei 2007

Dit is om nooit meer te vergeten - dagboek en brieven van Helga Deen

Ergens in 2001 zijn we bij het Regionaal Archief Tilburg begonnen met het online zetten van de Tilburgse oorlogsslachtoffers. Mijn collega Gerrit Kobes was al jaren bezig met het verzamelen van gegevens en wilde die graag aanvullen met meer feiten en verhalen. Hij wilde vooral deze mensen een gezicht geven. Door het online plaatsen van wat we op dat moment wisten van de slachtoffers dachten we meer informatie te kunnen krijgen van mensen van over de hele wereld.
Dat bleek goed te werken. Stukje bij beetje kwamen de mensen meer tot leven en we hebben vele foto's kunnen toevoegen.

Tot op dit moment is het verhaal van het dagboek van Helga Deen het meest bijzondere dat via deze website is binnen gekomen. De bekendmaking van de vondst was wereldnieuws. De publicatie van het dagboek en de brieven van Helga Deen was kleiner nieuws. Desalniettemin is het een heel bijzondere uitgave geworden.

Ik vond het een heel ontroerend verhaal. Een maand uit haar leven, een beslissende maand, en direct volgend op het vinden van haar grote liefde. De worsteling met haar situatie, het grote onrecht dat haar en haar geloofsgenoten is aangedaan en het ontberen van de man/jongen waar ze haar hart aan verloren heeft, greep mij aan.

Het is een heel intiem boek en daarom soms ook ietwat genant om zo dicht op de gevoelens van Helga Deen te zitten. Maar uiteindelijk is het een bijzonder boek dat, zeker voor mensen die dit soort onderwerpen aanspreekt, blijft boeien.

Meer info: website Helga Deen

woensdag 9 mei 2007

Tom Holland - Rubicon

Het eerste boek wat ik ter hand nam was Rubicon van Tom Holland. Ik had er een goede recensie over gelezen in het NRC. Bovendien was ik gecharmeerd van de tv-serie Rome die deels ook zijn werk als research had gebruikt.

Het was een goed boek om de draad weer op te nemen. Hoewel het onderwerp nogal roestig in mijn geheugen bekend was (ik heb nog eens oude geschiedenis gekregen én geleerd op het Moller Instituut), ging het lezen van dit boek me goed af.
Het is prettig geschreven, waardoor je lekker snel door het boek gaat. Met de serie Rome in mijn achterhoofd herkende ik situaties en personen sneller en dat maakte het begrijpen van de tekst ook eenvoudiger.
Voor kennis over het wel en wee van Rome op het breukvlak van republiek en keizerrijk is het een prettig verhalend boek. De complexiteit van het toenmalige leven, vooral van de toplaag van de Romeinse samenleving, komt er goed in tot uitdrukking. De belangenverstrengeling, de huwelijkspolitiek, de erfelijke belasting, de kleine en grote pijntjes, alles komt aan bod.

Wat mij betreft een aanrader.

Lezen

Lezen. Een verkwikkende gewoonte. Nieuwe woorden, andere gedachten, feiten en fantasie, het komt allemaal aan bod. Vroeger las ik regelmatig. De laatste jaren was er behoorlijk de klad in gekomen. Andere bezigheden, nieuwe media, de tijd die steeds sneller lijkt te gaan; ik had excuses genoeg! Het kopen van boeken ging door, weliswaar minder dan voorheen, maar toch. Een sluimerende behoefte? Ja dus. In de vakantie kwam het er vaak weer wel van. Een klein stapeltje boeken ging er dan doorheen.

Daar komt nog bij dat Lian, mijn vrouw, ook een fervent lezer is en koper van boeken. Dat heeft ook met haar beroep te maken: lerares Nederlands op een middelbare school. Dat dwingt je om tenminste het aanbod van literatuur en de nieuwe boeken die voor het eindexamen worden gelezen bij te houden.

Enkele maanden geleden heb ik de draad weer opgepakt. Regelmatig lezen, achterstallig onderhoud op het gebied van aangekochte boeken. Mijn interesse ligt voornamelijk op het historische vlak. Het merendeel van wat ik lees heeft daar dan ook mee te maken. Ik ga proberen om de boeken die ik lees in dit weblog te noemen en mijn bevindingen daar aan toe te voegen.